Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2008 a fordulat éve lesz?
  2007-12-15 13:03:01, szombat
 
  2007-12-14 22:41



2008 a fordulat éve lesz?



Az év vége felé tekintsünk előre: vajon hozhat-e politikai fordulatot a 2008-as év, s ha igen, milyen irányban? Ebből a szempontból a meghatározó esemény kétségkívül a Fidesz által kezdeményezett, immáron biztosan bekövetkező népszavazás lesz. (Ha a szocialista frakció is úgy akarja, már márciusban megtarthatják.)

Mi a tétje a népszavazásnak, lehetnek-e politikai következményei, vagy utána is minden marad a régiben?

Először is abból kell kiindulnunk, hogy mi a politikai szándéka a referendummal a kezdeményezőnek, azaz a Fidesznek. Ezzel kapcsolatban a legfrissebb információt Orbán Viktor december 8-i, az Erős Magyarország címet viselő új politikai alapprogram bemutatásán elmondott beszéde jelentheti. A pártelnök azt mondta, hogy a népszavazás "lényegében" előre hozott választásnak minősül.

Mit jelent ez, hogyan kell ezt értelmeznünk? Legalább háromféle értelmezés nemcsak elképzelhető, hanem már meg is jelent a közvéleményben, a nyilatkozatokban.

Nem érdemi információ

Az egyik a kormányoldal felől érkezik, s egyáltalán nem meglepő módon erőteljesen bírálja Orbánt, mert a pártelnök a népszavazásnak eltúlzott és megalapozatlan jelentőséget tulajdonít. (Ezt a véleményt osztja az MDF is.) Szerintük ez a népszavazás kizárólag a három feltett kérdésről szól - tehát a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról -, semmiféle további politikai tartalma nincs, hacsak az nem, hogy a Fidesz úgymond ezen az úton is a reformokat igyekszik gátolni. A kormány és a koalíciós frakciók vezetői hangsúlyozzák, hogy egy akár elsöprő ellenzéki sikerrel is végződő népszavazás után sem rendül meg a kormánykoalíció helyzete, semmilyen politikai következménye nem lehet a dolognak, és nem kell előre hozott választást tartani.

A kormánykoalíció álláspontja már régóta egyértelmű, nem meglepő a mostani érvelése sem. Egyetlen és kizárólagos szempontja a hatalom mindenáron való megtartása. Az a tény, hogy 2006. szeptember 17., az őszödi hazugságbeszéd nyilvánosságra kerülése óta az országban elemi erejű felháborodás tört ki a kormánykoalícióval, mindenekelőtt a miniszterelnökkel szemben, s hogy ez a mai napig nem szűnt meg, sőt újra és újra felerősödik, nekik nem jelent üzenetet. Az a tény, hogy most már az összes közvélemény-kutató intézet felmérései alapján egyértelműen mélyponton van a kormány és a kormányfő népszerűsége, s hogy az emberek elsöprő többsége szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban, nem jelent érdemi információt, olyat, amelyből bármilyen következtetést le kellene vonniuk. Illetve egyet azért mégis: minél nagyobb a társadalom ellenérzése és ellenállása velük és tevékenységükkel szemben, annál erősebben összezárnak, és utolsó körmükkel is védik hatalmi pozícióikat.

Mindebből levonható az a következtetés, hogy a jelenlegi kormánykoalíciónak az olyan dolgok, mint a népakarat érvényesülése, az állampolgárok véleményének alapvető megváltozása, a demokratikus normák betartása, s egyáltalán az erkölcsi megfontolások előtérbe kerülése, irrelevánsak és érdektelenek. Ha a szocialisták és a szabad demokraták a demokráciákban elvárható normákhoz igazítanák lépéseiket, akkor tudomásul vennék az állampolgárok 2006 őszén bekövetkező gyökeres véleményváltozását, s utat engednének annak, hogy előre hozott választáson nyilváníthassa ki újra véleményét - és akaratát - a magyar társadalom a kormányról és egyúttal természetesen az ellenzékről, vagyis a jelenlegi politikáról és az alternatívájáról. (Miként tette Gerhard Schröder német szociáldemokrata kancellár 2005-ben, az elvesztett tartományi választások után, illetve nemrég Szaakasvili grúz elnök is.) A szocialisták és a szabad demokraták azonban a demokratikus normákat és erkölcsöket figyelmen kívül hagyják, ennélfogva egy ügydöntő népszavazás eredménye nekik a politikai hatalom megtartása szempontjából teljességgel közömbös esemény.

A harmadik vélemény

Van azonban egy másik, már nem feltétlenül csak a kormányoldalhoz kötődő vélemény. Ez abból indul ki, hogy ha Orbán Viktor azt mondja, a népszavazás "lényegében" előre hozott választás, akkor "lényegében" le is mond az előre hozott választások lehetőségéről. Miért? Azért, mert ezzel a szófordulattal magát a referendumot "kiáltja ki" előre hozott választásnak, s ennél fogva mintegy teljesül is a jobboldali választói tábor döntő részének kívánsága, politikai óhaja. E vélemény képviselői szerint a pártelnök valójában előre kimenekül abból a kudarcból, hogy vélhetően egy sikeres népszavazás után sem lesz képes az ellenzéki párt kiharcolni az előre hozott választásokat, s megelőzendő ezt a kudarcot, a jobboldali szavazókkal a népszavazási sikerben láttatja befejezettnek a 2006. október 23-án meghirdetett folyamatot. Így valószínűleg az történik, hogy a sikeres népszavazás után a Fidesz erkölcsi győzelemről fog beszélni, s miután a koalíciós többség magától nyilvánvalóan nem kezdeményezi a parlament feloszlatását, átdobják a felelősséget a szocialistákhoz, mondván, hogy ők mindent megtettek, ám a kormányoldal hajthatatlan, ezáltal pedig az előre hozott választás elérhetetlenné vált. Ez a vélemény egyébként abból indul ki, hogy Orbán Viktor és pártja valójában nem is akar idő előtti választást, ezzel csak hitegetik és nyugtatgatják táborukat, az igazi céljuk az, hogy a jelenlegi kilátástalan gazdasági és szociális helyzetben még ne vegyék át a hatalmat, vigyék csak el a "balhét" a szocialisták 2010-ig, amikor a teljesen megroggyant koalícióval szemben akár kétharmados többséggel is nyerni tudnak majd.

Van azonban egy harmadik vélemény is, jómagam ez utóbbit osztom. Eszerint nem pusztán Orbán "lényegében előre hozott választás" tételéből kell kiindulni, hanem a pártelnök elmúlt hónapokban, de különösen elmúlt hetekben tett nyilatkozataiból is. Orbán Viktor a nyár vége óta fordulatot tett, s már jó ideje több nyilatkozatában egyértelműen azt hangsúlyozza (szerintem helyesen), hogy az országnak előre hozott választásokra van szüksége - mégpedig nem "lényegében", hanem ténylegesen. Világos érveléssel jutott el idáig: a kormánykoalíció 2006-ban tudatosan becsapta a választókat, megtévesztéssel és félrevezetéssel jutott hatalomra, az ígéreteivel homlokegyenest ellentétes, egyszerre neoliberális és antiszociális, "pénzbehajtó" politikát folytat, szembemegy a társadalom akaratával és szándékaival, s mindezek összegzéseképpen a hatalom illegitim. Ennélfogva pedig egy sikeres népszavazás után az embereknek joguk és lehetőségük, hogy a fennálló kormányzatot elmozdítsák a helyéről - a Fidesz támogatásával és segítségével.

Előfeltételek

E világos gondolatokat az utóbbi időszakban többször és félreérthetetlenül elismételte a pártelnök. Ezek a gondolatok találkoztak a jobboldali szavazótábor szándékaival és akaratával, és rögzültek a jobboldali közvéleményben. Ha a pártelnök és a párt egyszeriben ismét visszalépne ezektől az egyértelmű politikai követelményektől - amelyeknek indokoltságát más írásaimban bővebben fejtegettem -, akkor óriási csalódást okozna a jobboldali tábornak, s mindez súlyos bizalomvesztéssel és kiábrándultsággal járna együtt, amit aligha tudna kiheverni az ellenzéki párt. Az első csalódás 2006. október 6-án következett be, amikor a hetvenkét órás ultimátum letelte után a Fidesz lemondott az előre hozott választások szándékáról. Azóta kedvező fordulat történt, újra erősödik a bizalom a pártelnök, a párt és a szavazótábor között, ám ez törékeny egyensúly: ha netán megint úgy fogja érezni a tavaly óta kibővült jobboldali szavazói bázis, hogy becsapták és magukra hagyták őket, akkor annak súlyos politikai következményei lehetnek.

Ezért úgy gondolom, hogy a pártelnök alapprogram-bemutató beszédében elhangzott "lényegében"-t pontosan úgy kell értelmezni, hogy a népszavazás valóban csak "lényegében", de nem ténylegesen lesz előre hozott választás. Annyiban viszont igen, hogy a közvetlen demokrácia e kitüntetett intézményén keresztül az emberek véleményt, ítéletet mondanak a kormányzatról, tehát mintegy "választanak", s ha az eredmény egyértelmű nemet jelent, azaz "leszavazzák" a kormányt, akkor ez a tény normális demokráciákban nem maradhat következmények nélkül - mint ahogyan számos nyugat-, közép- és kelet-európai országban tartották már előre hozott választásokat.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a népszavazás, mint "lényegében előre hozott választás", megteremti az előfeltételeit a valódi előre hozott választásnak.

Fricz Tamás, politológus


http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=140382
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: alternatívájáról, szociáldemokrata, tevékenységükkel, követelményektől, nyilatkozatokban, nyilatkozataiból, összegzéseképpen, nyilatkozatában, szocialistákhoz, megtévesztéssel, félrevezetéssel, kormányoldalhoz, kezdeményezőnek, kormánykoalíció, népszavazásnak, következményei, előfeltételeit, homlokegyenest, demokráciákban, megalapozatlan, következtetést, hazugságbeszéd, nyilvánosságra, nyilváníthassa, következmények, szófordulattal, közvéleményben, elérhetetlenné, kezdeményezett, mindenekelőtt, állampolgárok, érvényesülése, támogatásával, kormányzatról, következtetés, antiszociális, meghatározó esemény, szocialista frakció, politikai szándéka, legfrissebb információt, kormányoldal felől, népszavazásnak eltúlzott, véleményt osztja, népszavazás kizárólag, három feltett, kórházi napidíjról, tandíjról –, reformokat igyekszik, koalíciós frakciók, akár elsöprő, kormánykoalíció helyzete, kormánykoalíció álláspontja, Orbán Viktor, Erős Magyarország, Gerhard Schröder, Fricz Tamás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete-erdő desszert  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy maradéktalanul uralt világ  Lóhere  Az igazi szeretetért rendszeri...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  Kaffka_Margit  Zilahy Lajos gondolata  A sors  Png telefon  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Hogy lehet megtartani  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png kislány  Éretlen vers  A sors  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  Png nő  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Egy lelki imádság  s immár én is felragyogva, ért...  Sose bánj semmit  Rátalálsz  A sors  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  A televizió nem a kultúrát kép...  Popper Péter szavai  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Egy hatékony szolga  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Fehér virág  Hiányzik  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Neked tudnod kell  Zilahy Lajos gondolata  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Boldog születésnapot a ma ünne...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Nevem  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Annuska bar... 
Bejegyzés Címkék
meghatározó esemény, szocialista frakció, politikai szándéka, legfrissebb információt, kormányoldal felől, népszavazásnak eltúlzott, véleményt osztja, népszavazás kizárólag, három feltett, kórházi napidíjról, tandíjról &#8211, reformokat igyekszik, koalíciós frakciók, akár elsöprő, kormánykoalíció helyzete, kormánykoalíció álláspontja, mostani érvelése, hatalom mindenáron, őszödi hazugságbeszéd, országban elemi, miniszterelnökkel szemben, kormányfő népszerűsége, emberek elsöprő, társadalom ellenérzése, olyan dolgok, népakarat érvényesülése, állampolgárok véleményének, demokratikus normák, erkölcsi megfontolások, szabad demokraták, demokráciákban elvárható, állampolgárok 2006, magyar társadalom, jelenlegi politikáról, elvesztett tartományi, demokratikus normákat, ügydöntő népszavazás, politikai hatalom, harmadik vélemény, kormányoldalhoz kötődő, előre hozott, szófordulattal magát, jobboldali választói, pártelnök valójában, sikeres népszavazás, ellenzéki párt, jobboldali szavazókkal, népszavazási sikerben, koalíciós többség, parlament feloszlatását, kormányoldal hajthatatlan, vélemény egyébként, igazi céljuk, jelenlegi kilátástalan, szocialisták 2010-ig, teljesen megroggyant, pártelnök elmúlt, nyár vége, országnak előre, kormánykoalíció 2006-ban, ígéreteivel homlokegyenest, társadalom akaratával, hatalom illegitim, embereknek joguk, fennálló kormányzatot, helyéről &#8211, utóbbi időszakban, gondolatok találkoztak, jobboldali szavazótábor, jobboldali közvéleményben, párt egyszeriben, egyértelmű politikai, jobboldali tábornak, első csalódás, hetvenkét órás, szavazótábor között, népszavazás valóban, közvetlen demokrácia, emberek véleményt, eredmény egyértelmű, tény normális, valódi előre, alternatívájáról, szociáldemokrata, tevékenységükkel, követelményektől, nyilatkozatokban, nyilatkozataiból, összegzéseképpen, nyilatkozatában, szocialistákhoz, megtévesztéssel, félrevezetéssel, kormányoldalhoz, kezdeményezőnek, kormánykoalíció, népszavazásnak, következményei, előfeltételeit, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 15597
  • e Hónap: 26708
  • e Év: 180204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.